top of page
Търсене
pgtsamokov

Европейски ден на езиците в ПГТ


В празничната седмица на ПГТ 26 септември се отбеляза като Европейски ден на езиците. По инициативата на Съвета на Европа това спомага за популяризирането на богатото европейско езиково и културно разнообразие.


Днешният празник бе почетен с любопитно и забавно езиково интервю. Участниците носеха ръчно направени корони със знамената на езика, който представляваха. На територията на училището (освен български) се изучават английски и руски, но няма как да не се спомене и майчиният език на учениците- ромски. Наслада бе да се чуе звучността и богатството, което притежава всяка нация, на този безценен дар да имаме възможността да общуваме, да изказваме мислите и чувствата си, да рисуваме с думи, благодарение на езика.


Различното, което възпитаниците на ПГТ пресъздадоха, бе театралното изиграване на поучителното и актуално във времето произведение на Христо Смирненски - "Приказка за стълбата". В ролите влязоха Владимир Георгиев и Жана Трайкова от 12 а, като това бе съвременна адаптация на тази история с нравоучително послание. Те успяха да предизвикат разпалена дискусия сред учениците и да поразсъждат върху въпроси, свързани с властта и парите, и най-голямата опасност - човек да се самозабрави. Сами споделиха несправедливи преживявания от живота си, на които са станали преки свидетели и смятат,че това не е добър пример. Властта изкушава и обезличава хората. Обществото очаква постигането на по-справедливо устроен социален свят, а вместо това се преследват лични интереси. Подрастващите са на мнение, че когато някой е бил беден и е дошъл момент в живота, когато това се е променило, той трябва да е благодарен и да помага на бедните.


Организатори на мероприятието бяха госпожа Полина Кирева и госпожа Ваня Мартинова. Логистично съдействие оказа госпожа Даяна Михова.


Поучително и с усмивки завърши третият празничен ден на ПГТ.




63 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page