top of page
Търсене
pgtsamokov

ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ 2022 ГОДИНА


Приключи гостуването на ПГ по туризъм по НП "Иновации в действие" 2022. Тази година партньорството на училището ни бе с ПГ по електротехника „Ал. Попов“ гр. Девин.


Мобилността бе три дена, в рамките на които освен представяне на иновациите бе обменен и ценен опит в областта на професионалното образование и обучение.


Ние, както винаги, закъсняхме, но ни посрещнаха на двора – усмихнатата и излъчваща благост Севда, а във фоайето няколко прекрасни момичета.


Като иновативно училище домакините презентираха своята 60-годишна дейност и нововъведението си в учебния процес уеб програмиране чрез иновативна обучителна платформа и използване на Java.


Последваха неформални срещи и разговори. Дискусии по важни за училищата въпроси, като към екипа се присъединяваха последователно различни учители, според свободното си от часове време. Влизаха добронамерени млади и по-малко млади учители и се питахме - а при вас как е. Да, трудно е и при нас, и при вас, явно навсякъде. Но зарядът от загриженост и потребността да се търси решение дават надежда на всички ни.


Ядохме местни специалитети – миленки и родопски клин, като изобщо не разбрахме, че основната му съставка е оризът. Препоръчваме го на всеки. Сладките пък се оказаха много сладки.


За учениците бяха предвидени работа по групи и дискусии относно това как трябва да изглежда едно иновативно училище.


В мобилността участват този път всички 4 училища. Двете иновативни и 2 неиновативни. Неиновативните - Основно училище "Пейо Крачолов Яворов"

обл. Смолян, с. Гьоврен и Основно училище " Елин Пелин"

обл. Бургас, с. Дъбник използваха участието си и за кариерно ориентиране на учениците от 7 клас.


От ПГТ участие взеха 4-ма ученици от 9 и 11 клас и 4-ма учители.


Културната програма включваше разглеждане на Девин и посещение на музейната сбирка на града.


Обменът на иновации се превърна в нещо повече от работно мероприятие. Представителите на двете неиновативни училища и домакините се оказаха хора, съхранили доброто и излъчващи го. Топли, гостоприемни, любезни и добри.

Ние бяхме в света на доброто и благостта. И можем да потвърдим, че не е мит родопското гостоприемство и човещина.


Директорът на основното училище в Гьоврен Ася Имамска и нейният колега Джамал Уруков ни отвориха вратите на училището и сърцата си.


Огромни благодарности за всичко на всички.


Училището в Гьоврен (на 10-ина км от Девин, прегърнато от хълмовете на Родопите), носи името на великия поет Яворов. Селото си има всичко. Високи и красиви къщи, чисти и подредени дворове, фурна, магазини, детска градина, библиотека, шивашки цехове, където работят жените и джамия. Трябва ли му друго.


Учителите са отдадени и мотивирани, както и много усмихнати. А децата – с греещи очи и тихи.


Слънцето огрява това невероятно място и неговите 1000 жители. Тук, както във всяко високо планинско българско село обаче, времето сякаш е спряло. Не се усеща динамиката на полуделия свят. Тук царуват други закони. Не че хората нямат джиесем или 5 джи Интернет.


Но точно тук срещнахме особено интересни хора - директора на училището Ася, пътуваща ежедневно 10 км през почти непроходими зимни пътища, но усетил това свое решение като мисия. Мисия да променя, да разкрива новите светове пред прекрасните деца на Гьоврен. Макар да е директор само от една година, тя е преобразила училището - ремонти, оборудване, обзавеждане – интерактивни дисплеи и електронни дъски. Занимания по интереси и спорт. Директор, който осъзнава нуждата от връзката с корените и необходимостта да се предават традициите, но и необходимостта от модернизиране на общността. Ася е вдъхновен учител да открива светове пред възпитаниците си и да споделя новото и достиженията на цивилизацията. Колегата й - Джамал, пък е участвал в култивирането на мурсалския чай, чието бране в Мурсалево е забранено, като рядък вид. И сега заедно с учениците си от еко клуба садят, отглеждат и продават билката.


С очите си видяхме как ученици и учители изпитват доверие, уважение и любов един към друг. Те са екип.


Отвориха ни вратите на училището, показаха ни постиженията си. Черпиха ни с чай, научиха ни да разпознаване истинския вкус и ни позволиха да общуваме с истински хора.


Те станаха наши вдъхновители.


Благодарим ви.




168 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page