top of page
Търсене
pgtsamokov

Културно-исторически туризъм

Актуализирано: 28.09



Вторият поред Ден на ПГТ открехна врати за наблюдение на уроци, които връщат към миналото, към порядките и методите, които предците ни са прилагали. Това е особено любопитно за учениците, които са далеч от това време.


В съвременна обстановка и присъствието на единадесетокласници, госпожа Илияна Петрова върна стрелките назад към времето на социализма и им демонстрира как е протичал един учебен час.





На гости в Митровото даскало

 


В „Митровото даскало” пък гостуваха четвъртокласници от НУ „Станислав Доспевски”. Учениците, с класен ръководител г-жа Атанасова, бяха приканени да влязат в час по история с клепало - две пръчки, удряни една в друга, възпроизведоха странен звук, който привлече вниманието на децата.  

Г-жа Кичева, старши учител по история в ПГ по туризъм, посрещна гостите в час и ги въвлече в едно пътуване през времето, оказвайки се в „Лето 1870 година” във възрожденското училище - Митровото даскало.


Четвъртокласниците тихо и под строй, седнаха на автентични за епохата чинове и заеха своите места като ученици от Първо, Второ и Трето отделение. Децата веднага забелязаха различните пособия за писане, с които разполагаха във всяко отделение: в 1-во отделение учениците имаха пясъчник, във 2-ро отделение за писане ползваха пляка с калем и в 3-то отделение имаха на разположение перо и мастилница.


В далечната епоха на Българското възраждане, когато са полагани основите на светското образование в българските градове и села, учебно-възпитателният процес е ставал под опеката и прякото наблюдение от Митрополията, която е формирала училищното настоятелство. Заедно с децата, в тяхното образователно пътуване бяха въвлечени и други учители от ПГ по туризъм, които изпълняваха ролята на „хаджийки” – представители на настоятелството на Митровото даскало, чийто председател е чорбаджи Юрдан. Трите хаджийки следяха за спазването на реда и дисциплината от учениците в час, както и работата на учителката – дали се отнася справедливо с всеки ученик като води Черна таблица за калпазани и Бяла таблица на честта, в която вписва имената на изявилите се ученици.


Часът по история на четвъртокласниците в Митровото даскало „течеше” приятно, бурно, интересно и впечатлително. Началото бе положено с изчитането на глас на Господната молитва „Отче наш”, изненадани останаха хаджийките, защото учениците я знаеха, някой каза „това е молитвата на Коледа”, друг ученик  добави „неделя я четем в църквата” и така часът започна като в онези времена, обичайно с молитвата.


Децата чуваха разказа на г-жа Кичева, която ги омая с архаични думички, виждаха много нови стари, непознати за тях предмети и пособия като голямото сметало, прототипа на първия глобус, „кошарката” за провинили се деца, специалната пръчка с буквите „О”- ойдох и „Д”- дойдох за специални нужди, искаха да научат имената и предназначението на всяко нещо в Митровото даскало – кандилото с иконата, голямата пръчка (пошибицата) за потупване и вразумяване на непослушните ученици, табелите за похвала или за порицание (каравели), които учениците задължително са носели по пътя от училище до дома им, и така тръгвайки всички деца по махалите да се прибират, цялото население е научавало какво е било поведението за този учебен ден на всеки ученик и как се е представил, какви усилия и старание е положил всеки при усвояването на знанията за деня. Времето в часа по история минаваше неусетно, потопени в нови роли, учениците от НУ „Станислав Доспевски” показаха знания за миналото, получиха заслужено своите каравели и медали за послушание, прилежание, внимание и знание по четмо и писмо, по землеописание, по смятане. Изненадата дойде със стрина Тона, която поднесе ручок от чорбаджи Юрдан на гостите в Митровото даскало. Като председател на училищното настоятелство, чорбаджи Юрдан й беше заръчал, че ручок ще има само за децата, които се учат, а за другите "дето се гевезат", няма – да ходят да копаят на полето.


Часът по история завърши весело и дръзновено, поучително и забележително, като всеки посетител получи поименен Похвалний лист от ПГ по туризъм като участник в едно приключение, наречено „Митровото даскало”.


Финалът на посещението на учениците от НУ „Станислав Доспевски” бе поставен във фотографското ателие „Карастоянови” на ПГ по туризъм. Сред разнообразие от модели на различни рокли, сака, блузи, шапки, чанти и аксесоари, децата имаха възможност да си изберат „по мярка” и по цвят дрехи от миналия век, с които да се снимат за спомен.


ПГ по туризъм спечели нови приятели в лицето на четвъртокласниците от НУ „Станислав Доспевски”, надяваме се след години тези деца да се върнат отново при нас като наши възпитаници.







 

89 преглеждания0 коментара

コメント


bottom of page